KÉT HOLD VILÁGA
sorsjáték
A Spectrum Színház idei első bemutatója, szeptember 6-án 19.00 órakor, a Transzformáció Alapítvánnyal és a Gyulai Várszínházzal közös produkció.
Az előadás ősbemutatójára 2021. augusztus 13-án került sor a Gyulai Várszínházban.
Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó és meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt. Életük része volt a hangos ellenállás, majd néma túlélés a diktatúra idején, háború és fogolytábor, a „hároméves irodalom” eufóriája után a kitaszítottság, üldözöttek mentése és bújtatása…
Az előadást naplók, levelek, interjúk, esszék és versek különös ötvözeteként két nagyszerű színész, Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt hozta létre, és ők is adják elő. Két ember kivételes viszonyulását egymáshoz és a világhoz, fordulatokban gazdag létük stációit láthatjuk a színpadon.
Ahogy Nemes Nagy Ágnest a tenyerében tartott „igazi, de igaziból igazi szaharai homok” magával ragadja és Krisztus előtti időkbe repíti, Ekhnaton fáraóhoz, Lengyel Balázshoz, akihez, saját bevallása szerint: “gyöngéd szálak fűzik”, verseit olvasva úgy gyöngül szálanként a test is a lélek is, roskad játéktól, a széptől, az ismeretlen angyalok érintésétől, az erdélyi boglyák aljában vermelt batul illatától, míg végül feloldódik a nagy Ismeretlenben, az útban ….. a lent-fentekben, és a kint-bentekben. Mindez egyszerre történik, „ugyan egy völgyben, ugyan egy pontban együtt” ….. Kettőnk szépség szomja, szépség keresése így lett egyetlen találkozás része. „Egyek s nem egy Egyek” lettünk versei által az időben.
Jöjjenek velünk.
Szorcsik Kriszta
Bogdán Zsolt
 
Jegyvásárlás előadás előtt két órával a pénztárnál.
Jegyfoglalás a 0744301875-ös telefonszámon.
Jegyárak: teljes ár - 25 RON, nyugdíjas/diákjegy - 20 RON

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Az "Idegen nép van ma ott, hol régen magyar lakott - Trianon 100" című produkció a békediktátum aláírásának centenáriumára készült. Szövegét Csúri Ákos írta és szerkesztette, a zenei anyagot Pál István Szalonna állította össze.
A COVID-19 alatt online formában történt a premier, amelyet egy hét alatt 150 ezren néztek meg. Ez az előadás a produkció határon túli premiere.
A Műsorban a Kárpát-medencei magyar népzene, népdalok és tánc mellett Dsida Jenő, Csoóri Sándor, József Attila és Juhász Gyula költeményei is elhangzanak jeles színművészek tolmácsolásában.
Jegyvásárlás előadás előtt két órával a pénztárnál.
Jegyfoglalás a 0744301875-ös telefonszámon.
Jegyárak: teljes ár - 25 RON, nyugdíjas/diákjegy - 20 RON

 

 

 

 

 

 

Top