A Spectrum Színház, a Maros Művészegyüttes

bemutatja

 

TAMÁSI ÁRON

TÜNDÖKLŐ JEROMOS

 

            Történik egy erdélyi faluban, adventi időszakban, amikor « a Fekete felhő,…  ráereszkedik a falura és megzavarja a nyájakat és az emberek jóravaló lelkét, » és nem marad más, csak a remény, hogy « nem veszett el bennünk a … »

„A Tündöklő Jeromos egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg. Tamási rituális színháza az adventi időszakot idézi: a sötétségből a fény várásának, a régi rosszal való szembesülésnek és lezárásnak, valamint a jobb új év reményének és elhatározásának idejét.

Már zenészként is a zene színpadi megjelenítése foglalkoztatott, rendezőként mindig olyan darabokat választok, melyeknek erőteljes költői világát a zene szervesen egészíti ki. Főleg a magyar népzene kimeríthetetlenül gazdag, minden élethelyzetre és történelmi korra harmonizáló anyaga jelent számomra örök lehetőséget, hogy a szóban elmondhatatlant megsejtesse a színpadon. Euripidész, Shakespeare, Moliére, Csehov mellett természetesen Tamási Áron világához áll a legközelebb a magyar népzene és néptánc, előadásaimban (Boldog nyárfalevél, Hullámzó vőlegény, Vitéz lélek) ezt a formanyelvet használom.

Meggyőződésem, hogy a néptáncnak, koreográfiának ezúttal kiemelkedően fontos szerepe lesz egy olyan előadásban, amelyben amúgy sütnek a fojtott indulatok, érzések, és amely előadás igazi főszereplője a nép. Ezért nagy lehetőséget jelent, hogy a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színházzal együtt egy közös produkcióban sajátos erdélyi hangvételben megjelenítse Tamási Áron szellemiségét.“

Török Viola, rendező

 

 

Szereposztás:

 

TÜNDÖKLŐ JEROMOS - Nagy István

SÁSKA MIHÁLY - Györffy András

GÁSPÁR - György Károly

BAJNA GÁBOR - Farkas Sándor-Csaba

ÁGNES - Márton Emőke-Katinka

ÁKOS - Török László

BÁLINT - Bíró Nimród-Olivér 

LINA - Kásler Magda

BELLA - Czikó Juliánna

GYULA - Ruszuly Ervin

CSENDBIZTOS - Török Attila

PLÉBÁNOS - Duka Szabolcs

JEGYZŐ - Szász Róbert

KÁNTOR - Kárp György

MARCI - Tatai Sándor

NŐRINC - Barabás Levente

ELEK - Szász Péter

SZABÓNÉ - Szász Anna

 

A FALU NÉPE - A Maros Művészegyüttes táncosai

MUZSIKÁL - A Maros Művészegyüttes zenekara

 

ZENE | Kelemen László (zeneszerző, zenei szerkesztő)

KOREOGRÁFIA | Horváth Zsófia

A KOREOGRÁFUS MUNKATÁRSA | Ruszuly Ervin, Farkas Sándor-Csaba

DÍSZLET-JELMEZ | Takács Tímea

SÚGÓ | Sugó Erzsébet

RENDEZŐ | Török Viola

Top