Január 14-től kezdődően négynapos rendezvénysorozattal emlékeznek Szatmárnémetiben a ma is használt színházépület avatásának 130. évfordulójára.

A rendezvénysorozat első napja pedig kísértetiesen hasonlít majd a korabeli átadásra: órára pontosan 130 évvel később, január 14-én 19:30 órai kezdettel a budapesti Nemzeti Színház művészei lépnek majd színpadra, ugyanúgy, ahogy annak idején is történt.

A mai Északi Színház épülete Szatmárnémeti második színházépülete. Alapkőletétele 1889. május 18-án volt. 1892. január 14-én adták át az épületet, ünnepélyes megnyitó keretében. Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos, debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

- a Maszol.ro portálról

          A legnagyobb dolog: világot teremteni – erre a Tamási Áron-idézetre emlékeztetett Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja az idei Ádámok és Évák Ünnepén, amely január 22-én, a magyar kultúra napján zajlott a teátrumban. Az immár nyolc éve hagyományos, középiskolásoknak szóló programot ebben az évben Tamási Áron születésének 125. évfordulóján, a székely íróra emlékezve rendezték meg. A nagyszínpadon kilenc középiskola száznyolcvanöt diákja játszotta az író műveinek egy-egy részletét.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, felemelő érzés, hogy fiataloktól és magyar nyelven lehet hallani Tamási Áron tiszta gondolatait hitről, hazáról, becsületről és emberségről, ma, 2022-ben.

A részt vevő csapatok száma mindössze eggyel lett kevesebb az előzetesen tervezetthez képest, a járványhelyzetre hivatkozva csak a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium mondta vissza a szereplését. A többi középiskola a tervezett rendben mutatta be a Tamási-darabrészleteket, a lehető legkülönbözőbb értelmezésekben és legváltozatosabb formákban. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai például a néptánc és a népzene újraértelmezésével, míg a Lónyay Református Gimnázium színjátszói a vidéki közösség szemszögéből, nagyszerű karakterábrázolások segítségével fogalmazták meg Tamási Áron számukra fontos gondolatait.

A gálaműsort a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tizedikeseinek összművészeti produkciója zárta. Az előadásokról értékelésében Seregi Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója azt fogalmazta meg, nemcsak a diákok találkoztak a bemutatott produkciókon keresztül Tamási Áronnal, hanem a szerző is találkozhatott napjaink fiatalságával.

 

– A szervezők legnagyobb öröme az volt, hogy a járványhelyzet ellenére sikerült megszervezni az Ádámok és Évák Ünnepét ebben az évben is – mondta el Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelőse, aki szerint a fiatalok elképesztő fegyelemről és türelemről tettek tanúbizonyságot a próbák és az előadás során is. Miként a drámapedagógus hozzátette: szinte észre sem lehetett venni, hogy száznyolcvanöt diák mozog a házban.

Külön gesztus volt a Tamási Áron-emlékév szervezőitől, hogy egy időben zajlott ez az esemény és az emlékév marosvásárhelyi megnyitója, ráadásul mindkettőt a Tündöklő Jeromos előadása kötötte össze, Marosvásárhelyen a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes, a budapesti Nemzeti Színházban pedig a székelyudvarhelyi fiatalok előadásában, ez szimbolikusan is összekapcsolta a két rendezvényt.

Legyen az ábeli lelkület mindannyiunké

– fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, az Emlékév meghirdetője a marosvásárhelyi ünnepélyes megnyitón.

Miként A. Szabó Magda, az Emlékév projektvezetője fogalmazott:

Budapesten a diákszínjátszók által előadott Tamási-jelenetek hasonlót sugalltak a színpad nyelvén: a hűség, a szeretet, a hit, az erkölcsi tartás, a közösség megtartó erejének a példáját sugározták, s tették valódi ünneppé az estét. Játékukkal igazolták, azt, amiben hittünk és reménykedtünk, hogy Tamási Áron érvényesen tud szólni a ma fiatalságához is.

A. Szabó Magda hozzátette: valamennyi magyarországi diákcsoport és felkészítő tanár ellátogathat Farkaslakára, az író szülőfalujába. A fiatalok emellett meghívást kaptak a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia-előadására is.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum csapatának részvétele és a magyarországi csoportok farkaslaki jutalomutazása a Tamási Áron 125 Emlékév támogatásával valósul meg. A Tamási Áron 125 Emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza.

 

 

 

Eredeti cikk megtekinthető a következő link-en:

 

https://www.origo.hu/kultura/20220125-125-eve-szuletett-tamasi-aron.html?fbclid=IwAR3UZR6AuxJU_LiqL50q7brvVOoBVdKv3UsLsYFwPoLSLmv41WjbpUaF0bo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rólunk Írták

Top