Január 14-től kezdődően négynapos rendezvénysorozattal emlékeznek Szatmárnémetiben a ma is használt színházépület avatásának 130. évfordulójára.

A rendezvénysorozat első napja pedig kísértetiesen hasonlít majd a korabeli átadásra: órára pontosan 130 évvel később, január 14-én 19:30 órai kezdettel a budapesti Nemzeti Színház művészei lépnek majd színpadra, ugyanúgy, ahogy annak idején is történt.

A mai Északi Színház épülete Szatmárnémeti második színházépülete. Alapkőletétele 1889. május 18-án volt. 1892. január 14-én adták át az épületet, ünnepélyes megnyitó keretében. Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos, debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

- a Maszol.ro portálról

   Arany János születésnapján, március 2-án a költő szülővárosában, Nagyszalontán vendégszerepel a Nemzeti Színház. A Sára asszony című előadás az alkalomhoz és a helyhez is illik: a darab a költő születésének drámai történetről szól.

   Arany János családjáról és az őket körülvevő kis közösségről szól Döbrentei Sarolta drámája. Ennek a családnak az életét beárnyékolja a gyász, egymás után vesztik el gyermekeiket. A miértet keresik.         Hogyan lehetne ezt a csapássorozatot túlélni, elfogadni az elfogadhatatlant, feldolgozni a feldolgozhatatlant – mondja a darab rendezője, Vidnyánszky Attila. – Miközben újabb és újabb gyermekáldásban van részük, ez egyúttal mindig állandó szembesülés a tragédiával. A veszteség folyamatos rettegést szül, hogy az újonnan fogant magzat megmarad-e. Hosszú utat járnak be a végkifejletig: Jánoska megszületéséig...

   Hogy a Sára asszonyt Arany János szülővárosban és éppen a születésnapján játszhatjuk el, nagy öröm számunkra – fogalmaz a rendező, a Nemzeti Színház igazgatója, hozzátéve: a Nemzeti egyik alapfeladata, hogy előadásaival ellátogasson a külhoni magyar közösségekhez. Így volt ez 2013-tól éveken át, amikor Tamási Áron Vitéz lélek című előadásával beutazták az egész Kárpát-medencét. 

   A Sára asszony a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkció, amelyben nemzetis és erdélyi művészek együtt játasznak. Az előadás a 2019-es bemutatója óta járt Marosvásárhelyen, Gyulán, Vasváron, Viszákon és Szatmárnémetiben. Meghívást kapott a kortárs magyar drámák debreceni DESZKA fesztiváljára és a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára is, ahol Söptei Andrea a legjobb női főszereplő díját kapta. A produkció történetének kiemelkedő alkalma a nagyszalontai vendégjáték.

2022. március 02.

 

Eredeti cikk megtekinthető a következő link-en:

 

 https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2022/03/a-sara-asszony-nagyszalontan?fbclid=IwAR2F9l8TLuwc3JXBO0oBFjqCDBF4Uat-RyEItgaY4HCaNa1tVk8iriOW6TU#.Yh_LKTSp4Og.facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rólunk Írták

Top