Jávai pillanatok a Maros-partján

Bartis Attila fotókiállítása Vásárhelyen

 

A Hagyományok Háza társrendezésében április 23-án nyílik Marosvásárhelyen a város szülöttének fotókiállítása. A tárlat szeptemberig várja az érdeklődőket.

 

Április 23-án, hétfőn délután 6 órakor, a Kultúrpalota kiállítótermében nyílik meg Bartis Attila Aszigeteken című fotókiállítása. A tárlatot Kemény István költő nyitja meg, közreműködik Bogdán Zsolt színművész. A bemutató szeptember 1-éig tekinthető meg.

Bartis Attila író, fotográfus, színházi rendező eddigi legnagyobb, klasszikus méretű fotóalbumaA szigetekenidén márciusban a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadvány fényképeit a budapesti Mai Manó Ház mutatta be, e kulturális rendezvényt követi a marosvásárhelyi tárlat.

A fotók 2014 és 2017 között - javarészt Jáván, Yogyakarta környékén - készültek, Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világot kíván bemutatni, nem dokumentál.  „A változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – írja a képekről Petrányi Zsolt művészettörténész.

A magyar és angol nyelvű album darabjaihoz Katharina Narbutovič irodalmár, Petrányi Zsolt és Szűcs Attila képzőművész írt értelmező szövegeket.

„E fotográfiák Bartis Attila világának csak elenyésző töredékei. És mégis mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül. Az ösztönösség. A természetesség és valószerűtlenség. Az érzékiség. A személyesség. A pontosság. Ezek tökéletes aránya. A kegyetlen művészi erő.Nincs a képeknek semmi festményszerűsége, mégis ott érezzük a háttérben Giorgio de Chirico és Caspar David Friedrich rejtélyességét, melankóliáját. Kőlépcsők, sötét sűrűségek és megrendítő égboltok, valószínűtlen terek és fények, iszkoló kutyák. Minden képen ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, mint Bartis prózájában.” (Kemény István)

Top