Henrik Ibsen Un dușman al poporului

Premiera Teatrului Spectrum

 

Ideea fondării unui teatru s-a formulat ca intenţionalitate cu mai mulţi ani în urmă în concepţia regizoarei Viola Török. Însă materializarea în fapt a acestei năzuinţe a trebuit să aştepte un moment propice. Opţiunea pentru un teatru alternativ a fost motivată de lipsa acestor forme de exprimare în teatrele de expresie maghiară din Transilvania. Dealtfel, prin definiţie, alternativ înseamnă: altceva, neconvenţional, nonconformist, experimental, actual şi independent. O radiografie teatrală a acestui areal geografic ne îndreptăţeşte să credem că în acest spaţiu funcţionează doar câteva companii teatrale de acest fel: Teatrul Yorick Studio din Târgu-Mureş, proiectul Underground din cadrul Teatrului pentru copii şi tineret Ariel din Târgu-Mureş, Atelierul Academic al Teatrului Studio al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş şi Atelierul de teatru Osonó din Sfântu Gheorghe. Tot acest proces de gestaţie al Teatrului Spectrum a fost, pe de o parte, răspunsul unor îndelungi căutări pentru reflectarea în experiment a teatrului şi compensarea acestei deficienţe, iar pe de altă parte, a însemnat deschiderea spre alte căi de împlinire şi dezvoltare artistică.

Obiectivul Teatrului Spectrum este aşadar acela de a oferi un spaţiu pentru explorare şi dezvoltare artistică, iar misiunea sa declarată este aceea de a deveni un forum de dezbatere a problemelor actuale ale societăţii noastre şi posibilele soluţii pentru rezolvarea acestora.

Viola Török este un nume care le sună familiar celor care au vizionat spectacolele: Hullámzó vőlegény (Teatrul Naţional, Târgu-Mureş, 2009), Vérnász (Teatrul Şura, Călugăreni, 2011), Csongor és Tünde (spectacol de teatru şi dans, Târgu-Mureş, 2012) sau Vrăjitoarea/Boszorkány (Teatrul Şura, Călugăreni, 2013), iar de această dată, nu din întâmplare a fost aleasă drama lui Henrik Ibsen Un duşman al poporului/Anép ellensége. Un scurt istoric al montărilor cu această piesă de teatru confirmă teza potrivit căreia s-a ivit în scenă atunci când contextul socio-politic se suprapunea peste actualitatea timpului său, cazuri în care scriptul dramatic a fost folosit ca parabolă a realităţilor sociale.

Acţiunea piesei Un dusman al poporului se desfăşoară în jurul medicului balneolog Tomas Stockmann, dintr-un orăşel norvegian, care descoperă că sursa de apă a oraşului şi a bazei balneoclimaterice este otrăvită. Ca un bun cetăţean vrea să publice descoperirea sa, dar se împiedică de o mulţime de obstacole. Revelarea adevărului ar pune în pericol existenţa bazei balneoclimaterice şi implicit a oamenilor de afaceri şi a liderilor oraşului. Care este morala povestirii? Cum este posibil să rămâi nepătat într-o societate coruptă? Este posibil oare? La aceste întrebări şi la întrebări similare caută răspuns acest spectacol.

 

Roluri

Doktor Stockmann ● KINDA SZILÁRD

Doamna Stockmann ● RITZIU ILKA-KRISZTINA

Peter Stockmann ● TATAI SÁNDOR

Aslaksen ● NAGY ISTVÁN

Hovstad ● FARAGÓ ZÉNÓ

Billing ● KOVÁCS LEVENTE

Morten Kiil ● KÁRP GYÖRGY

Regizor: TÖRÖK VIOLA

Decor și Costume: TÖRÖK VIOLA

Muzica: SZABÓ RÓBERT

Lumini: MÓRÉH ZSOLT

 

Albumul foto al Premierei: AICI